Programul de bugetare participativă al Consiliului Județean, în valoare de 3 milioane de lei, a ajuns la etapa votului. Începând de sâmbătă, 6 august, timișenii vor putea vota proiectele cu care rezonează cel mai mult.
Bugetul participativ încurajează cetățenii să se implice în luarea deciziilor privind dezvoltarea comunității. Pe scurt, Consiliul alocă banii, timișenii vin cu propuneri, iar după validarea lor de către o comisie, tot cetățenii decid, prin vot public, proiectele cu impact pozitiv pentru comunitate ce vor fi implementate de către instituție.
Pentru depunerea și votarea inițiativelor a fost dezvoltată platforma www.bugetareparticipativa.cjtimis.ro. Aici, timișenii vor găsi detalii despre proiecte și vor putea vota după cum consideră de cuviință.
În urma filtrului de eligibilitate, 13 proiecte intră de sâmbătă, până pe 4 septembrie, în procesul de votare. Rezultatele vor fi afișate în 5 septembrie. Proiectele câștigătoare vor fi selectate în ordinea numărului de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte, până la epuizarea sumei prevăzute. Trebuie spus că proiectele depuse au trebuit să se încadreze în limita a 1.500.000 lei, incl. TVA.
Inițiativele timișenilor vizează, printre altele, înființare unui centru de recuperare pentru minorii cu adicții, parcuri tematice, amenajarea și marcarea traseelor turistice, realizarea unui adăpost de câini, curățenia în județ, construcția unei scene acte artistice, siguranța rutieră și dezvoltarea de spații de agrement.
„M-am bucurat să văd că timișenii au venit cu propuneri pertinente, că își doresc să se implice în comunitate și că avem multe proiecte pentru îmbunătățirea calității vieții. Participarea la procesul de selecție este la fel de important ca propunerile. Vorbim de un demers democratic, deschis, unde decizia aparține fiecărui cetățean”, spune președintele CJ, Alin Nica, încurajând timișenii să voteze proiectele în număr cât mai mare.
Implementarea acestora vă începe în ziua următoare stabilirii câștigătorilor. Bugetul din acest an este triplu față de cel din 2021, când a fost lansat programul, inițiativă în premieră pentru Consiliul Județean Timiș.